Vissen op baars

Baars gevangen op rivierplas

Nederland kent een hoop goede baarsstekken! Het feit dat een baars niet al te kieskeurig is als het op kunstaas aankomt maakt deze visserij razend populair en zeer veelzijdig. Het zal daarom nooit vervelen.

Nederland staat inmiddels bekend om de Goliath baarzen (50+ cm) en er zijn al veel baarsvissers van ver over de grens naar ons kikkerland gereden om zo een Nederlandse XXL baars te kunnen strikken.

Wat zijn goede baars stekken?

Kanalen
Het baarsvissen voor ons begon 10 jaar terug aan het kanaal Gent-Terneuzen. Een druk bevaren water van ca. 30 km lang. De goede stekken hier zijn kantjes met wat steenstort en de inhammen van de verschillende haventjes. Ook nabij sluizen waar af en toe wat stroming staat zijn ze goed te vangen.

Rivierplassen
Nederland is een rivierenland met veel afgravingen, de rivierplassen. De baars laat zich zomers goed vangen op de rivier en in de winter trekken de baarzen dan de rivierplassen op om te overwinteren. Vanaf de kant (al dan niet wadend zijn) ze goed te vangen. Vooral de overgangen van ondiep naar dieper water zijn echt hotspots en bij bodem met structuur zoals de aanwezigheid van mosselbankjes en stenen houden ze zich ook graag op.

Welk kunstaas voor de baars?

Softbaits
Een baars is op vele manieren te vangen. Een favoriet zijn toch wel softbaits. Dit is zacht kunstaas gemonteerd op een haak in combinatie met een lood(kopje). Hiermee kan je iedere waterlaag afvissen. Pak sowieso altijd de bodemzone mee, omdat de baars zich in de meeste gevallen stijf aan de bodem ophoudt.

Zeer populair zijn creaturebaits, zoals imitatie van een kreeft, garnaal of insect.

PXS Heikegani Craw kreeftimitatie van Pitch&Strike


Varieer met kunstaas tussen de 5 en 8 cm. Deze afmeting is ideaal voor de baars omdat ze deze zonder al te veel moeite kunnen inhaleren.

Vis in de winter wat langzamer omdat dan ook de stofwisseling van de baars afneemt. Geef de vis de tijd om je kunstaas te inspecteren en uiteindelijk te pakken.

Technieken die zich hier uitstekend voor lenen zijn vissen met de Ned-Rig, Carolina-rig en Backslide-Rig.

Hardbaits
Je kan baars ook goed vangen op hardbaits zoals pluggen, spinners en lepels.
Let hier vooral op de diepte van de stek en of de baars aan het oppervlak aast of dieper in de waterkolom. Je hebt namelijk verschillende soorten pluggen met elk hun specifieke eigenschappen (diving, floating, sinking, suspending, topwater etc)

Diving: dit zijn pluggen met een duiklip waarmee je de plug op een bepaalde diepte kan brengen.

Floating: als de plug op diepte is gebracht door middel van de duiklip zal een dergelijke plug bij een stop tijdens het inhalen omhoog komen.

Sinking: dit is een plug die na een stop naar de bodem zal zinken.

Suspending: een plug die na een stop niet omhoog zal komen en ook niet naar de bodem zal zinken, maar blijft zweven op een bepaalde diepte.

Topwater: deze zijn over het algemeen niet voorzien van een duiklip en blijven altijd tijdens het binnenvissen aan het wateroppervlak. Denk hierbij aan een popper of walk the dog plug.

 

Tips & Tricks : hoe vang je baars?

Speciaal voor de startende baarsvisser hebben we een leerzame youtube video gemaakt "Baarvissen 2.0".

Hierbij lichten we de baarsvisserij aan een Nederlandse rivierplas toe en komen verschillende soorten kunstaas en technieken aan bod.